7 غذای خطرناک که نباید بخورید
به گزارش قالب وبلاگ ها، بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده سالانه 48 میلیون نفر در ایالات متحده به بیماری های ناشی از غذا مبتلا می شوند 128000 نفر در بیمارستان بستری شده و 3000 نفر می میرند.
به گزارش قالب وبلاگ ها به نقل از تودی؛ هر فردی ممکن است دچار مسمومیت غذایی گردد، اما بعضی افراد در معرص خطر بیش تری برای بیمار شدن و ابتلا به بیماری شدید قرار دارند. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده این افراد اعضای بالای 65 سال جامعه، بچه ها با سن کم تر از 5 سال، زنان باردار و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف را شامل می شوند. این افراد ممکن است احتیاج به اقدامات احتیاطی بیشتری داشته باشند.
با این وجود، مصرف بعضی از مواد غذایی برای هر فردی خطرناک است، زیرا از ظرفیت بالقوه بالاتری برای ایجاد بیماری های ناشی از غذا برخوردار هستند.
در ادامه به مواد غذایی ای می پردازیم که خوردن شان خطرناک است:
1- جوانه های تازه
مصرف خام یا نیم پز جوانه ها، لوبیا، عدس یا شبدر می تواند برای سلامتی تان بسیار خطرناک باشد. هر محصول خام دارای ظرفیت بالقوه داشتن پاتوژن های بیماری زا است به همین علت مهم است که میوه ها و سبزیجات را پیش از خوردن بشویید. جوانه های خام در مقایسه با سایر محصولات در معرض خطر بیش تری برای حمل پاتوژن های بیماری زا هستند.
فراوری جوانه ها به شیوه ای کاملا ایمن بسیار سخت است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری امریکا اشاره نموده که جوانه ها برای رشد به شرایط گرم و مرطوب احتیاج دارند که هم چنین شرایط ایده آلی برای رشد پاتوژن هایی مانند اشریشیا کلی، سالمونلا یا لیستریا است. جوانه های خام مقصر اصلی تعداد از بیماری های شایع در ایالات متحده شناخته شده اند.
2- شیر خام
شیر خام پاستوریزه نشده است یعنی فرآیندی که شیر را تا دمای خاصی گرم می کند که باکتری های آن از بین برود را طی ننموده است. سازمان غذا و داروی ایالات متحده اشاره می کند که پاستوریزه کردن شیر باید با هدف ایمن سازی آن محصول صورت گیرد. شیر یک محصول دامپروری خام است که از پستان گاو درست در کنار بخش دفع مدفوع استخراج می گردد و به احتمال زیاد پستان آلوده شده و باکتری ها وارد شیر می شوند از جمله پاتوژن هایی مانند اشریشیا کلی، کامپیلوباکتر، لیستریا، بروسلا و سالمونلا. این امر در خصوص شیر خام گوسفند، بز، شتر و بوفالو صدق می کند.
3- صدف
خطر اصلی در خصوص خوردن صدف احتمال آلوده شدن آن با باکتری ویبریو و ایجاد عفونت است. این باکتری ها به طور طبیعی در آب های ساحلی جایی که صدف ها زندگی می نمایند وجود دارند و انواع خاصی از آن ها می توانند باعث ویبریوز یک بیماری گوارشی شوند. ویبریو ولنیفیکوس نوع دیگری از باکتری ویبریو است و می تواند وارد جریان خون شده و عوارض تهدید نماینده زندگی مانند شوک سپتیک را ایجاد کند. اخیرا در امریکا گزارش شد که مردی 54 ساله در میسوری بر اثر خوردن صدف خام به ویروس ولنیفیکوس مبتلا شد.
سایر عفونت های مرتبط با صدف خام و صدف سالمونلا، نورویروس و هپاتیت را شامل می شوند. با توجه به آن که دو کفه ای ها پالیده خوار (Filter Feeder) هستند آب اطراف خود و هر گونه آلودگی را نیز می مکند که در آن جانور متمرکز می گردد. اگر آب آلوده به فاضلاب خام باشد احتمال آلودگی دو کفه ای ها به وسیله مدفوع انسان نیز وجود دارد.
4- تخم مرغ خام یا نیم پز
تخم مرغ های خام و نیم پز ظرفیت بالقوه بیش تری برای آلوده شدن به عوامل بیماری زا مانند سالمونلا را دارند. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری عفونت با سالمونلا می تواند باعث اسهال، استفراغ و گرفتگی معده گردد که تا یک هفته به طول بیانجامد. تخم مرغ ها را تا زمانی که سفیده و زرده آن سفت گردد بپزید و هر ظرفی را که تخم مرغ در آن قرار گرفته است تا دمای 73 درجه سانتیگراد گرم کنید.
5- استیک تارتار
این غذا که با گوشت چرخ نموده خام گاو تهیه می گردد می تواند حاوی پاتون هایی مانند اشریشیا کلی، لیستریا مونوسیتوژنز، یرسینیا باشند. بر روی این غذا زرده تخم مرغ خام قرار می گیرد که خود خطر ابتلا به سالمونلا را نیز افزایش می دهد.
6- گوشت های نیم پز
در خصوص هر گوشتی از گاو تا بره تا مرغ و ماهی آن را به صورت کاملا پخته مصرف کنید. اگرچه بسیاری برای مثال گوشت استیک یا برگر را کم تر پخته شده و خونی دوست دارند واقعیت آن است که در چنین گوشتی امکان وجود باکتری های بیماری زا بیش تر است. علاوه بر پاتوژن هایی که پیش تر در خصوص گوشت گاو خام ذکر شد گوشت نیم پز نیز می تواند حاوی استافیلوکوکوس اورئوس، کلستریدیوم پرفرنژنس و کامپیلوباکتر ژژونی باشد که قادر هستند باعث بروز بیماری خفیف تا شدید در دستگاه گوارش گردد. تمام گوشت ها باید در دمای 71 درجه سانتیگراد، مرغ در دمای 73 درجه سانتیگراد و غذا های دریایی تا دمای 62 درجه سانتیگراد پخته شوند.
7- هر آن چه در قوطی متورم یا آسیب دیده باشد
به گفته کارشناسان قوطی ای که متورم شده به شدت فرورفته یا آسیب دیده ممکن است به باکتری آلوده شده و یا به علت اشتباه در فرایند فراوری فاسد شده باشد. قوطی ها فرآیندی را طی می نمایند که اساسا تحت فشار گرم شده و به حفظ ایمنی ماده غذایی یاری می کند. باکتری کلستریدیوم بوتولینوم واقعا ارگانیسمی است که ما سعی داریم از شر آن خلاص شویم.
بوتولیسم یک بیماری نادر، اما شدید ناشی از سم فراوری شده به وسیله باکتری است که می تواند به اعصاب بدن حمله نموده و منجر به فلج عضلانی یا حتی مرگ گردد زمانی که کلستریدیوم به داخل قوطی غذا راه پیدا نموده و رشد می کند گازی فراوری می کند که می تواند باعث متورم شدن قوطی گردد. یک قوطی برآمده ممکن است همیشه به معنای بوتولیسم نباشد، اما این علامتی است که نشان می دهد در فرآیند کنسرو کردن مسئله ای پیش آمده و غذای داخل آن ممکن است فاسد گردد.
بنابراین، بلافاصله چنین قوطی ای را دور انداخته و محتویات درون آن را مصرف نکنید. اگر قوطی دارای فرورفتگی شدید روی درز کناری باشد، نشتی داشته باشد یا یکپارچگی بسته بندی به خطر بیفتد نیز باید آن را نیز دور انداخت.
نکات اضافی
علیرغم تمام موارد ذکر شده همیشه نمی توان به صورت 100 درصد از مسمومیت غذایی پیشگیری کرد با این وجود، اقداماتی را می توان برای کاهش خطر انجام داد:
- پیش از پختن غذا و همیشه پس از رفتن به دستشویی دستان تان را با آب و صابون بشوئید.
- با جدا نگهداشتن گوشت خام، مرغ، تخم مرغ و غذا های دریایی از غذا هایی که پخته نمی شوند از بروز آلودگی متقابل جلوگیری کنید.
- هنگامی که بیمار هستید برای دیگران غذا درست نکنید.
- غذا را در دمای ایمن بپزید.
- به جامانده غذا را در مدت دو ساعت در یخچال بگذارید و در ظرف دربسته در یخچال با دمای 4 درجه سانتیگراد یا خنک تر نگهداری کنید.