مسجد هفتاد و دو تن مشهد
به گزارش قالب وبلاگ ها، مسجد هفتاد و دو تن از جاذبه های تاریخی شهر مشهد به شمار می آید و در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اگر به شهر مشهد سفر می کنید، بازدید از این مسجد تاریخی را از دست ندهید. آنچه قبل از بازدید باید بدانید را در ادامه مطلب بخوانید.
مسجد هفتاد و دو تن، یکی از جاهای تماشای نزدیک حرم مشهد است. اگر در نزدیکی حرم مطهر رضوی اقامت دارید و بدتان نمی آید گشتی در اطراف بزنید، این مژده را بدهیم که انتخاب های خوبی برای تفریح و لذت بردن از آثار تاریخی و فرهنگی مشهد در اختیار دارید. بازار بزرگ رضا، خانه های تاریخی، موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک) و مسجد تاریخی هفتاد و دو تن مشهد گزینه های پیش روی شما هستند که با حرم مطهر فاصله چندانی ندارند. در مقاله ای که می خوانید قرار است به سراغ معرفی مسجد هفتاد و دو تن مشهد برویم و هر آنچه قبل از بازدید ضروری است بدانید را در اختیارتان بگذاریم. پس تا پایان همراه ما در مجله گردشگری قالب وبلاگ ها باشید.
- آدرس مسجد هفتاد و دو تن مشهد
- تاریخچه مسجد هفتاد دو تن مشهد
- معماری مسجد هفتاد و دو تن در مشهد
آدرس مسجد هفتاد و دو تن مشهد
- خیابان خسروی، ابتدای بازار سرشور
موقعیت مکانی روی نقشه ????
تاریخچه مسجد هفتاد دو تن مشهد
قدیمی ترها؛ مسجد هفتاد و دو تن را به نام مسجد شاه می شناسند. چرا که در گذشته محل کنونی مسجد، مقبره امیر غیاث الدین ملک معروف به ملکشاه بود. اگر به عقب تر برگردیم، باید بگوییم که امیر غیاث الدین ملک، از امرا و بزرگان دربار تیمور گورکانی (تیمور لنگ) بوده است. مسجد شاه در قرن هشتم هجری (بین سال های 807 تا 817) ساخته شد و به عنوان آرامگاه ملکشاه، برای مردم قابل احترام و با ارزش بود. این بنا در سال 1119 هجری قمری، در دوران حکومت شاه سلطان حسین صفوی بازسازی شد و بعد از آن برای بار دوم در دوران حکومت نادرشاه قاجار (1155هجری قمری) مورد بازسازی نهاده شد. آرامگاه ملکشاه از جاذبه های فرهنگی مشهد نیز به شمار می رفت و تا قبل از پیروزی جمهوری اسلامی، به نام مسجد شاه شناخته می شد. تا اینکه نام آن به مسجد هفتاد و دو تن تغییر یافت.
معماری مسجد هفتاد و دو تن در مشهد
همانطور که می دانید مسجدها یکی از اجزای جدانشدنی فرهنگ ما هستند و علاوه بر ارزش معنوی که دارند، از لحاظ تاریخی هم ارزشمندند. به جرات می توان گفت که برخی شهرهای ایران به اعتبار مسجدهای زیبا و حیرت انگیزشان، به عنوان مقصد گردشگران ایرانی و خارجی انتخاب می شوند. مسجد هفتاد و دو تن مشهد هم از همین نمونه هاست.
پیش تر گفتیم که در طول تاریخ این مسجد را به عنوان آرامگاه ملکشاه گرامی داشته اند و قدمت آن به قرن هشتم هجری برمی گردد. احتمالا حدس زده اید که مجذوب نمایندهیت های معماری یک بنای تاریخی که در قرن 15 هجری قمری، بعد از حدود 7 قرن، هم چنان پابرجاست چقدر می تواند تماشای باشد! به خواندن ادامه دهید تا بیش تر با جزییات معماری مسجد هفتاد و دو تن یا همان آرامگاه امیر غیاث الدین ملک در مشهد، آشنا شوید.
سبک معماری مسجد هفتاد و دو تن مشهد، سبک آذری است. در این سبک معمولا بنا، به صورت برون گرا طراحی می گردد و تناسبات انسانی در پلان و نمای طرح تا حد زیادی موردتوجه قرار می گیرد. ساخت گنبد دو پوسته، تنوع در کاشی کاری ها، ایوان های بلند، مناره های نزدیک به هم و حجم های موزون از دیگر مشخصه های معماری آذری ست که در مسجد هفتاد و دو تن مشهد به خوبی دیده می گردد. در ورودی مسجد دو مناره در دو گوشه بنا در ایوان اصلی نهاده شده که هر کدام با تزییناتی ظریف و چشم نواز پوشیده شده اند. پلان مسجد نشان دهنده یک فضای چهار تاقی ست که با راهرو به هم ارتباط دارند. همه این عناصر در کنار کاشی کاری های مجذوب نماینده و رنگارنگ با زمینه آبی فیروزه ای، آرامش خاصی را به چشمانتان هدیه می نمایند.
همه را گفتیم تا:
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری کلان شهر مشهد را به شما عزیزان معرفی کردیم. چه خوب است اگر بعد از تماشا مسجد هفتاد و دو تن مشهد، تجربه بازدید خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله گردشگری قالب وبلاگ ها در میان بگذارید. ما در قسمت ثبت دیدگاه منتظر نظرات ارزشمندتان هستیم.
سوالات متداول
مسجد هفتاد و دو تن به کدام باب حرم امام رضا (ع) نزدیک تر است؟
نزدیک ترین در حرم مطهر به مسجد هفتاد و دو تن، باب الهادی است. البته این مسجد با باب الجواد هم فاصله چندانی ندارد.
منبع: یومگ