چگونه از سردرد در ایام روزه داری پیشگیری کنیم؟، توصیه هایی برای روزه داری در بیماران گوارشی
به گزارش قالب وبلاگ ها، خبرنگاران/گلستان رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با بیان اینکه سردرد یکی از مسائل رایج در ایام روزه داری است، راهکارهای پیشگیری از بروز سردرد در این ایام را تشریح کرد.

فرهاد لشکربلوکی در مصاحبه با خبرنگار قالب وبلاگ ها با اشاره به مسائل رایج در ایام روزه داری، اظهار کرد: یکی از یکی از مسائل رایج در روزه داری بروز سردرد است که این عارضه به دلایل مختلف مانند عادت به کافئین و تنباکو و قطع آن خستگی و عدم استراحت و خواب کافی به علت فعالیت زیاد از دست دادن آب بدن گرسنگی افت قند خون و یا افت فشار خون به وجود می آید.
وی با بیان اینکه در دوران روزه داری سردردهای میگرنی نیز تشدید می گردد، اضافه نمود: کاهش قند خون و کم آبی موجب افزایش اسیدهای چرب آزاد خون شده و به طور مستقیم اثر شدیدی بر آزادسازی کاتکولامین ها در موارد میگرن می گذارد اما حتی این افراد نیز با هدایت و یاری پزشک معالج ایجاد تغییرات مختصر در مصرف دارو می توانند روزه بگیرند.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان، درمان سردردهای ناشی از روزه داری اشاره نمود و یادآور شد: روزه داران برای پیشگیری از سردرد بین وعده های افطار تا سحر آب و مایعات کافی مصرف نمایند، بعلاوه مصرف سبزیجات در وعده سحری یاری نماینده است، افراد روزه دار در طول ماه مبارک رمضان باید برنامه خود را طوری تنظیم نمایند که خواب و استراحت کافی داشته باشند و در معرض نور خورشید قرار نگیرد و در صورت اجبار از عینک و کلاه استفاده نمایند.
لشکربلوکی با بیان اینکه بهتر است فعالیت های بدنی و ورزشی در دوران روزه داری در معرض نور خورشید انجام نگردد، توضیح داد: آن دسته از افرادی که استعمال سیگار دارند باید یک تا 2 هفته قبل از ماه مبارک رمضان آن را ترک نموده و یا به حداقل برسانند، مصرف قهوه و چای پررنگ قبل از ماه مبارک رمضان باید به تدریج کاهش یابد، البته در صورتی که بروز سردرد به علت افت فشار هون بسیار جدی باشد باید روزه را شکست.
وی افت قند خون را مشکل دیگر در روزه داری برشمرد و اضافه نمود ضعف سرگیجه خستگی عدم تمرکز تعریق لرزش کاهش فعالیت و قدرت جسمانی سردرد تپش قلب از علائم افت قند خون است، البته گاهی اوقات افت قند خون در افراد دیابتی ممکن است به علت عدم تنظیم داروهای فرد دیابتیک، از تنظیم خارج شدن قند خون و یا افت قند خون به طور ناگهانی حادث شده و فرد به کما برود.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان، مصرف زیاد قندهای ساده در وعده سحر علت دیگر افت قند خون در افراد غیر دیابتی خواند و گفت: بعلاوه عدم مصرف سحری می تواند موجب افت شدید قند خون و عدم هوشیاری فرد در طول روز گردد که روزه داران برای درمان این عارضه باید از مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی قندهای ساده در وعده سحر پرهیز نمایند و افراد مبتلا به دیابت نیز باید تنظیم مصرف داروهای کنترل نماینده دیابت بر اساس توصیه های پزشک و مصرف وعده سحری با رژیم غذایی سالم را در دستور کار خود قرار دهند.
خطر بروز سنگ کلیه در روزه داری به علت مصرف کم مایعات
لشکربلوکی به بروز زخم معده، سوزش سر دل و ورم معده در بعضی از روزه داران اشاره نمود و متذکر شد: افزایش اسید در معده خالی موجب بروز این عارضه ها می گردد، سوزش سردل ابتدا در قسمت فوقانی معده در بالای دنده ها آغاز شده و تا ناحیه گلو توسعه می یابد که مصرف غذاهای ادویه دار، نوشابه های گازدار و قهوه این حالت ها را تشدید می نماید، البته افرادی که دچار زخم معده و ناراحتی های گوارشی هستند برای روزه داری باید با پزشک معالج خود مشورت نمایند.
وی با بیان اینکه مصرف کم مایعات در ایام روزه داری می تواند موجب بروز سنگ کلیه گردد، یادآور شد: مصرف کم مایعات در دوران روز داری برای کلیه ها مضر است به ویژه افرادی که سابقه سنگ سازی کلیه دارند باید بیش از دیگران نسبت به مصرف مایعات فراوان توجه نمایند.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با بیان اینکه یبوست می تواند موجب بروز هموروئید و سوء هاضمه همراه با احساس پری معده گردد، اعلام کرد: مصرف زیاد غذاهای تهیه شده از آردهای سفید مانند نان لواش و فانتزی، کاهش غذاهای حاوی فیبر(میوه و سبزی) و کاهش آب از جمله علل این عارضه در دوران روزه داری است که روزه داران برای پیشگیری از این مشکل باید استفاده از نان های سبوس دار، افزایش مصرف مایعات و میوه و سبزی را در دستور کار خود قرار دهند.
منبع: خبرگزاری ایسنا