از روستای ونایی به تمام ایران
به گزارش قالب وبلاگ ها، خانم نسبتاً میان سالی است و زندگی اش را این طور توضیح می دهد: ونایی ها کلاً کارشون خیارشور است. نه تنها ماها، جد اندر جد ونایی ها محصولشون خیارشور بوده. من خودم خیارکاری دارم، برخی موقع ها هم خیار از نهاوند میاریم و اون تعداد ریزهاش که از در بطری نوشابه رد بشه رو خیارشور می کنیم و سیر و فلفل و نمک می ریزیم توش. تمام بطری نوشابه ها هم از کارخانه می گیریم و کاملاً بهداشتیه. خانم گودرزی آگهی محصولش را در سایت دیوار ثبت نموده است تا بتواند محصولاتش را بهتر و احتمالاً به شهرهایی دورتر بفروشد. البته که می گوید: فعلاً با وضعی که با ویروس کرونا رخ داده، تماماً خیارشورهای ونایی ها رو دستشون مونده. پدر من خیارشور عمده فروشه و تا قبل از این روزی سه چهارتا نیسان خیارشور می فرستاد اصفهان اما حالا خبری نیست.
بروجرد و روستای ونایی، قطب فراوری خیارشور کشور است. خیارشوری به غایت طرد که ردپایش در همه جای کشور دیده می گردد. ونایی، در جهت شمال غرب بروجرد، در فاصله 12 کیلومتری از مرکز شهر قرار گرفته است. خیار سبز محصول غالب کشاورزان ونایی است. به طوری که در این روستا صدها کارگاه خانگی فراوری خیارشور به صورت سنتی مشغول فعالیت هستند و اقتصاد روستا به فراوری و صادرات این محصول متکی است. مانند خانم گودرزی که می گوید سالی 700 800 بطری خیارشور درست می نماید تا خرج خانه اش در کنار درآمدی که شوهرش به خانه می آورد، تأمین گردد.
آن طور که می گویند، راز کیفیت و طعم خیارشور ونایی به آب این منطقه وابسته است. آب روستای ونایی از چشمه معدنی آب شیرین تأمین می گردد و همین مسئله خیار و خیارشور این روستا را به محصولاتی کاملاً متفاوت تبدیل نموده است.
حتی براساس گزارش های منتشرشده، در روستای ونایی 250 کارگاه فراوری خیارشور به صورت سنتی سالانه چهار هزار تن خیارشور فراوری می نمایند. بخش عمده ای از جمعیت55 هزارنفری این روستا در همین کارگاه های خانگی مشغول به فعالیت هستند.
حالا بخشی از همین کارگاه های خانگی از سایت دیوار برای فروش بهتر محصولاتشان استفاده می نمایند. خانم نسبتاً جوان دیگری که در همین کارگاه های خانگی فعالیت می نماید می گوید: پارسال وقتی تصمیم گرفتم خیار تابستون رو به خیارشور تبدیل کنم، سایت دیوار خیلی یاری کرد. چون من اصلاً با بازاریابی آشنایی نداشتم و نمی دونستم باید چیکار کنم. اما وقتی آگهی فروش محصول رو تو سایت دیوار ثبت کردم، پیروز شدم محصولمو به فروش برسونم. خانم محمدی می گوید محصولاتش را به بروجرد و منطقه خودشان می فروشد و از شهرهای دیگر هم تماس می گیرند و برای نمونه و کیفیت محصولاتش پیگیر هستند. او ادامه می دهد: از دیوار شهرهای دیگه آگهی من رو می بینند و محصول من رو می خرند. الان من به اهواز و اراک هم خیارشور فروخته ام. اما تمام فروش ما برای عید باید بیشتر می شد که این ویروس کرونا همه چی رو نابود نموده است.
آقای فلاحی، دیگر بروجردی است که خیارشور فراوری می نماید و آگهی محصولش را در دیوار ثبت نموده است. او می گوید: از سایت دیوار برای فروش خیلی یاری گرفتم. من محصولاتم را به صورت بطری و بسته بندی می فروشم. البته الان که با این کرونا که کلاً بازار خوابیده. من معمولاً با گروه تلگرامی که درست نموده ام، برای کل کشور خیارشور صادر می کنم. چون جمعیت شهرمون زیاد نیست، از اینجا تماس کمتر گرفته میشه. مگه اینکه از سایت دیوارهای شهرهای دیگه تماس بگیرن. الان اما شرایط اینطوره که از هر 100 بازدید، یک نفر زنگ می زنه و سفارش می ده.
فراورینمایندگان خیارشور در بروجرد و روستای ونایی کم نیستند. تقریباً تمام خانوارها را می توان به عنوان فراورینماینده خیارشور حساب کرد. مرد میان سال دیگری هم از سایت دیوار برای فروش خیارشور استفاده نموده است. او می گوید: هرسال خیارشور درست می کنم، اما سال جاری، اولین ساله که از دیوار استفاده کردم. مشتری زیاد دارم و تا الان به شهرهایی مثل خوزستان، خرم آباد و تهران خیارشور فرستادم. با همین روش ها، خیارشورهایی روستایی ونایی و بروجردی به همه جای کشور رسیده است.
منبع: فرارو