8 حقیقت جالب درباره مار شاه کبرا

به گزارش قالب وبلاگ ها، شاه کبرا طولانی ترین مار سمی است و به راحتی می تواند عنوان پادشاه را به خود اختصاص دهد. این خزنده قدرتمند که بیشتر از مار های دیگر تغذیه می نماید و می تواند چندین دهه در طبیعت زندگی کند. دلیل این زندگی طولانی مدت هم این است که کمتر حیوانی در طبیعت پیدا می گردد که بتواند شاه کبرا را شکار کند.

8 حقیقت جالب درباره مار شاه کبرا

به گزارش فرادید، شاه کبرا که بیشتر در جنگل های بارانی و مرداب های آسیا یافت می گردد، زیستگاه هایی با پوشش گیاهی انبوه مانند بامبو و جنگل های حرا را ترجیح می دهد. جالب است بدانید که مار شاه کبرا به شدت خجالتی است و از رویارویی با انسان پرهیز می نماید.

اما اگر احساس خطر کند به شدت می تواند خطرناک ظاهر گردد و یک انسان را از پا در بیاورد. ما در این مطلب هشت حقیقت عجیب در خصوص شاه کبراها را توضیح خواهیم داد.

1. شاه کبرا طولانی ترین مار سمی دنیا است

صد ها گونه از مار های سمی در قلمرو حیوانات وجود دارد، اما شاه کبرا طولانی ترین آن ها است. طول یک مار بالغ در نهایت می تواند 10 تا 12 فوت (3 متر و 4 سانتی متر تا 3 متر و 65 سانتی متر) و وزن آن تا 20 پوند برسد. اما یک مار شاه کبرا به راحتی می تواند در حالت ایستاده قرار بگیرد و با یک انسان چشم در چشم گردد.

قد شاه کبرا در چنین حالتی به 18 فوت (5 متر و 48 سانتی متر) می رسد. البته به یاد داشته باشید که این حداکثر قد این خزنده نیست و در حقیقت شاه کبرا در طبیعت می تواند تا 20 هم فوت (6 متر و 9 سانتی متر) رشد کند.

2. هود کنار سر شاه کبرا پوست نیست، دنده است!

هنگامی که یک شاه مار کبری در حالت دفاعی قرار می گیرد، یک هود کاپوت شکل در اطراف صورتش باز می گردد. این هود و بعلاوه سایر قسمت های بدن مار، همگی دارای نشانه هایی هستند که مختص شاه کبرا است. در نگاه اول، به نظر می رسد که این هود بخشی از پوست مار است، اما در واقع سیستمی از استخوان های دنده و ماهیچه هایی است که می توانند خم شوند و حرکت نمایند.

شاه کبرا برای اینکه خود را بزرگتر و خطرناک تر نشان دهد، این دنده ها را باز می نماید و در حالی که صدا فراوری می نماید و به شکل ایستاده در می آید، هود کاپوت شکل خود را بیرون می کشد.

3. زهر آن ها یک نوروتوکسین مرگبار است

مار های سمی به طور کلی به دو نوع طبقه بندی سم تقسیم می شوند: نوروتوکسیک و هموتوکسیک. نوروتوکسین سمی است که مستقیماً بر سیستم عصبی انسان یا حیوان تأثیر می گذارد. از سوی دیگر، هموتوکسین ها بر جریان خون تأثیر می گذارند و معمولاً در مار زنگی و افعی دیده می گردد.

زهر مار شاه کبرا عصبی است و هنگامی که به یک مهاجم برخورد می نماید، میزان بسیار کمی سم فراوری می نماید که همین میزان اندک نیز می تواند طعمه را فلج کند. علاوه بر این سم شاه کبرا، آنقدر خطرناک است که می تواند انسان را در عرض چند دقیقه به کام مرگ ببرد یا مثلا یک حیوان بزرگ مانند فیل می تواند در عرض چند ساعت بمیرد.

4. آن ها آدم خوار هستند

یک مار کبرای معمولی ممکن است یک مار، یک حیوان کوچک، جونده یا یک پرنده را بخورد. اما شاه کبرا قابلیت بیشتری نسبت به کبرا های معمولی دارد و می تواند آرواره های خود را برای بلعیدن یک حیوان بزرگ یا یک انسان باز کند. البته شاه کبرا به راحتی نمی تواند طعمه بزرگ را ببلعد و این فرایند چند دقیقه ای طول می کشد.

مار های شاه کبرا بعلاوه می توانند ماه ها و حتی سال ها بدون غذا بمانند. مار ها برای زنده ماندن احتیاجی به نوشیدن آب ندارند، اما وقتی از منطقه ها مرطوب مانند نهرها، مرداب ها و بستر رودخانه ها عبور می نمایند، آب را به وسیله شکم خود جذب می نمایند.

5. کبرا های ماده لانه می سازند

شاه کبرا جز معدود مار هایی است که لانه می سازد. البته لانه سازی در میان شاه کبرا ها نیز مختص گونه ماده است و معمولا شاه کبرای ماده این کار را در بهار و هنگام تخم گذاری انجام می دهد. برای این کار نیز با استفاده از برخ و شاخه درختان لانه ای می سازد و به شکل دقیق آن را عایق کاری می نماید و دیواری بر محافظت از تخم ها شکل می دهد.

هنگام تخم گذاری نیز شاه کبرای ماده حداکثر 50 تخم می گذارد و چندین ماه در لانه می ماند تا از تخم ها محافظت می نماید و جوجه مار ها بیرون بیایند. جالب است بدانید که حدود چهار سال طول می کشد تا یک جوجه شاه کبرا به بلوغ کامل برسد.

6. بزرگترین شکارچی آن ها در طبیعت، مانگوس است

با وجود اینکه شاه کبرا یکی از قدرتمندترین گونه ها در میان مار ها است، اما یک دشمن بزرگ در طبیعت دارد که آن هم خدنگ است. این پستاندار کوچک که از خانواده گوشتخواران کوچک است، تنها حدود یک فوت (30 سانتی متر) طول دارد، اما در برابر سم بسیاری از مار ها مصون است.

خدنگ به عنوان یک گوشتخوار، معمولاً جوندگان کوچک مانند موش ها را می خورد، اما به مبارزه و کشتن مار های سمی نیز معروف است. البته باید بدانید خدنگ ها عمداً در پی مار کبری نمی گردند تا شکارشان نمایند، بلکه تنها در مواجهه با آن ها از خود دفاع می نمایند و مار های کبرا را می کشند.

7. آن ها از صدا برای دفاع از خود استفاده می نمایند

اگرچه شاه کبرا می تواند با سرعت بالا شنا کند و بعلاوه از درختان بالا برود، اما همچنان مستعد حمله خزندگان و حیوانات دیگر است. برای همین زمانی که شاه کبرا در حالت آماده باش قرار می گیرد، از تاکتیک های دفاعی متعددی برای محافظت از خود استفاده می نماید.

البته بیشتر اوقات، آن ها ترجیح می دهند دور شوند تا اینکه بجنگند و می توانند با سرعت 12 مایل در ساعت حرکت نمایند. با این حال، اگر گیر بیفتند علاوه بر باز کردن هود کنار صورت شان، صدایی همانند ناله آهسته سگ ایجاد می نمایند. هر چند بیشتر مار های کبرا هیس می نمایند، اما از این ناله نیز برای علامت دادن به شکارچیان خود استفاده می نمایند که قبل از ضربه زدن عقب نشینی نمایند. آن ها این صدا را با پر کردن ریه ها و بازدم آهسته ایجاد می نمایند.

متأسفانه بزرگترین شکارچی شاه کبرا ها انسان است.

8. عمر طولانی دارند

این مار ها به شکل طبیعی می توانند بیش از دو دهه زندگی نمایند. دلیل هم این است که آن ها می توانند برای مدت طولانی بدون غذا زنده بمانند و به آب زیادی احتیاج ندارند. برخلاف دیگر حیوانات ماو خزندگان که بر اثر خشکسالی، کمبود غذا یا سایر بلایای طبیعی جان خود را از دست می دهند. علاوه بر این بسیاری از حیواناتی که در زیستگاه شاه کبرا ها زندگی می نمایند، این مار ها را شکار نمی نمایند، بنابراین خطر طعمه شدن آن ها بسیار کم است.

شاه کبرا ها علیرغم موقعیت ممتازشان در زنجیره غذایی، به وسیله اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) به عنوان آسیب پذیر طبقه بندی شده اند و عمدتاً به وسیله تخریب زیستگاه و آزار و اذیت انسان تهدید می شوند.

منبع: فرارو

به "8 حقیقت جالب درباره مار شاه کبرا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "8 حقیقت جالب درباره مار شاه کبرا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید